Boiler keuken – warmwatertank of doorstroomverwarmer

Boiler keuken – In veel huishoudens is er geen warmwatervoorziening direct aangesloten op de verwarming. In dergelijke gevallen is het mogelijk om de warmwatervoorziening te verzekeren met een warmwaterketel of met een boiler.
Iedereen die een appartement heeft gehuurd, is zelfs verplicht om de huurder te voorzien van een functionerende warmwatervoorziening. De huurder kan er altijd op vertrouwen dat het ter beschikking stellen van een apparaat voor het verwarmen van water in de badkamer en keuken een zaak is van de verhuurder en deel uitmaakt van de basisuitrusting van een appartement.
Zo is het bijvoorbeeld ook gebruikelijk dat de warmwatervoorziening met een temperatuur van 45 graden Celsius binnen 10 seconden na het openen van de kraan beschikbaar moet zijn.

Als niet aan deze voorwaarden voor de warmwatervoorziening wordt voldaan, betekent dit een gebrek aan de huurwoning en heeft de huurder het recht om de huurprijs te verlagen.
Verhuurders moeten er daarom voor zorgen dat bij het kiezen van de boiler in de keuken en badkamer en bij het aansluiten, de apparaten constant warm water hebben op de noodzakelijke minimumtemperatuur.
Ideaal hiervoor zijn keukenboilers of apparaten die de keuken en badkamer tegelijkertijd met warm water kunnen bedienen.
Hoewel doorstroomverwarmers geen warmwaterboiler hebben en door hun ontwerp (verwarming volgens het stromingsprincipe), verwarmen ze het water alleen wanneer er bij de kraan om wordt gevraagd en kunnen er wachttijden zijn totdat het water op temperatuur wordt gebracht warm water is direct beschikbaar.
Werking en soorten ketels
Warmwatertanks hebben een watertank voor het opslaan van warm water en een geïntegreerde verwarmingsunit. In elektrische boilers zit een verwarmingsspiraal ingebed in de tank, die wordt gebruikt om het water te verwarmen.
Gasketels hebben onder de watertank een gasbrander, die voor de nodige warmte zorgt. Het verschil met de doorstroomverwarmer zit vooral in de opslag van een warmwatervoorziening voor ketels en de onmiddellijke beschikbaarheid van warm water.
De gebruikelijke maten voor warmwaterketels zijn bijvoorbeeld 5, 20, 50, 120 of 250 liter. Het tankvolume moet afhankelijk worden gemaakt van het aantal mensen dat in elk huishouden woont.

Kleine elektrische boilers tot 50 liter zijn meestal zogenaamde open en drukloze apparaten. Dit omvat ook kleine opslagtanks met 5 liter als onder-tafelketels, die in de vaatwasser onder de gootsteen kunnen worden geïnstalleerd. De apparaten zijn vaak klaar om in te pluggen, zodat ze alleen voor gebruik op het stopcontact hoeven te worden aangesloten.
In de regel kan de temperatuur ook worden beperkt tot 40 graden Celsius met een temperatuurbegrenzer om brandwonden met heet water te voorkomen. Van tijd tot tijd moet het water echter worden verwarmd tot 60 graden om kiemvorming in de apparaten te voorkomen, b.v. Om legionella te voorkomen.
Bij grotere warmwatertanks, meestal vanaf 80 liter, worden meestal gesloten en drukvaste warmwaterketels gebruikt. Deze moeten echter door een specialist op de elektriciteits- of gasaansluiting worden aangesloten.
De installatie en het onderhoud van de veiligheidsgroep die nodig is voor deze apparaten om ze te beschermen tegen plotseling stromend heet water, moet in het algemeen worden uitgevoerd door een specialist.
Bij de types en uitvoeringen van kleine toestellen moet onderscheid worden gemaakt tussen onder- en bovenkastketels.
Vanwege hun compacte formaat (tot 25 liter) kunnen onder-tafel ketels (wateraansluitingen bovenaan) als keukenboilers onder de gootsteen of onder de gootsteen aan de muur worden gemonteerd.
Overzinkketels kunnen daarentegen overal worden geïnstalleerd waar ruimte is en er kan een stroom- of gasaansluiting worden gemaakt. Apparaten met een bijzonder grote opslagtank zijn vaak vrijstaande ketels, wat betekent dat ze staand op de vloer worden geïnstalleerd. Er zijn ook liggende of platte opbergruimtes die ruimtebesparend kunnen worden geïnstalleerd, plat in hoeken of op planken.